Skip to main content

Kalanjalostusalalle merkittävä investointi Kuusamoon

Koillismaan rooli Suomen merkittävänä kalanjalostusalueena kasvaa. Kuusamon Kala Oy:n ja Kalankasvatus Vääräniemi Oy:n uudet tuotantotilat mahdollistavat kotimaisen kalan jalostusasteen nostamisen Kuusamossa sekä tuotannon ja jakelun laajentamisen koko Suomen alueelle. Kalankasvatus Vääräniemi Oy vastaa kasvatetun kalan perkaamosta ja Kuusamon kala Oy jatkojalostuksesta.

Kuusamon Kala Oy:n osakas Attica Oy on perustanut kiinteistö-osakeyhtiön, joka on ostanut Kuusamossa Revontulentie 2:ssa sijaitsevan noin 1300 m2:n teollisuushallin. Laajamittaisten muutostöiden jälkeen Kuusamon Kala Oy ja Kalankasvatus Vääräniemi Oy vuokraavat kiinteistön tuotantotiloikseen. Halli- ja laiteinvestointien myötä Kuusamoon työllistyy kalanjalostusalalle kymmeniä uusia työntekijöitä.

Yritysten yhteinen tahtotila on nostaa paikallisen raaka-aineen jalostusastetta ja laajentaa tuotantoaan palvelemaan maanlaajuisesti kotimaisen kalan kuluttajia.
– Tällä investoinnilla haluamme vaikuttaa siihen, että paikallinen työ ja raaka-aine luovat arvonnousua ja hyvää jo täällä kalan alkulähteillä. Koillismaalaista laadukasta kalaa lähtee maailmalle liikaa jalostamatta, vaikka käsittelyyn ja jalostukseen on pitkät perinteet ja tuotekehitykseen sekä reseptiikkaan löytyy korkeaa, paikallista osaamista, kertoo Kuusamon Kalan toimitusjohtaja Juha Korhonen.

Kuusamon Kala on suurelle yleisölle tuttu Suomalainen menestysresepti 2020 -kisasta ja sen finalistituotteesta Kuusamon Kalalastusta, jonka on luonut Kuusamon Kalan tuotekehityksestä ja tuotteistamisesta vastaava keittiömestari Jarmo Pitkänen. Paikallisille Pitkänen on tuttu rohkeiden ja innovatiivisten kalatuotteiden kehittäjänä. Laajamittaisten investointien päämäärä on saada myös nämä tuotteet maanlaajuiseen jakeluun.

– Investoinnin kokonaisarvo tulee ylittämään 2 miljoonaa euroa. Trendi tällä hetkellä on se, että kotimaisen ja paikallisen kalan kysyntä kasvaa sekä jalostamattomana että varsinkin jalostettuina kalatuotteina. Tuotantokapasiteetin kasvu mahdollistaa meillä liikevaihdon moninkertaistamisen, Juha Korhonen arvioi.
– Toivottavasti saamme teollisuushallin muutostöiden edellyttämät viranomaisluvat mahdollisimman pian ja pääsemme nopealla aikataululla etenemään investoinnin toteutuksessa.

– Kotimaisen kasvatetun kalan kysynnän myötä olemme vuosia määrätietoisesti kasvattaneet tuotantoamme.  Ja tuotannon kasvun myötä  on syntynyt selkeä lisätarve perkuukapasiteetille. Kuusamo on meille logistisesti hyvä paikka ja alueelta saatavan raaka-aineen jalostaminen tuoreeltaan paikan päällä nähdään järkevänä, vahvistaa Kalankasvatus Vääräniemi Oy:n toimitusjohtaja Kari Vääräniemi.

Toimijat arvioivat investoinnin piristävän myös matkailuelinkeinoa ja laajentavan palveluja.
– Tiloihin tulevan tehtaanmyymälän myötä laajenevat myös paikallisten ja matkailijoiden mahdollisuudet nauttia paikallisia, korkealaatuisia kalatuotteita, Korhonen jatkaa.

Lisätietoja:

Juha Korhonen, toimitusjohtaja, Kuusamon Kala Oy

Kari Vääräniemi, toimitusjohtaja, Kalankasvatus Vääräniemi Oy

0
    0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan